Hieronder wordt weergegeven welke zwemmer thuishoort in welke groep en wat je kan verwachten in die groepen. Opgelet: de doelstellingen en groepen zijn een "flexibel" gegeven. Als je specifieke wensen hebt, dan zeg je dat gewoon even aan je lesgever. Alles is bespreekbaar. Misschien lijkt het wat technisch, maar laat je daar niet door afschrikken. Je zal in een ontspannen sfeer werken aan je conditie en lichaam en al die moeilijke termen spelenderwijs onder de knie krijgen. Trouwens al wat hieronder staat zijn "doelstellingen". Met andere woorden : je wordt hiernaartoe begeleid. Nog even dit; Je hoeft niet naar alle lessen te komen. Tracht echter wel een regelmaat te houden voor jezelf.

Groep 1 Dit zijn de absolute starters. Deze volwassenen kunnen eigenlijk niet of nauwelijks zwemmen, sommigen hebben ook watervrees. Bij deze mensen gaat het dan ook om "watergewenning" waar basisdingen zoals aquatisch ademen, drijven,... worden aangeleerd. Het doel dat bereikt zou moeten zijn tegen het einde van het zwemseizoen is het zwemmen van schoolslag. Technisch niet noodzakelijk 100% correct, maar toch 100 meter zonder enige moeite.

Groep 2 Deze volwassenen zijn in staat om 100 meter schoolslag te zwemmen. Het einddoel is: schoolslag, crawl en rugcrawl. De drie stijlen technisch bijna volmaakt en dit aan een capaciteit van 1500 meter in een uur.

Groep 3 Deze volwassenen kunnen zonder moeite 1500 meter per training zwemmen en hebben de drie stijlen onder de knie. Tegen het einde van het zwemseizoen zijn ze in staat om 2200 meter per training te zwemmen. Wat de techniek betreft, wordt hen vlinderslag, start en keerpunten aangeleerd.

Groep 4 Deze volwassenen zwemmen 2200 meter per training en beheersen alles wat de techniek betreft. Er wordt gestreefd naar ongeveer 3000 meter per training en er wordt hoofdzakelijk aan de conditie gewerkt. Technisch worden ze bijgeschaafd tot het bijna-perfecte.